GO
fotoGO

ZO 2024Vojta Nádvorník z 5. T zvítězil v letošním ročníku zeměpisné olympiády v kategorii D a tím se kvalifikoval do národního týmu, který bude ve dnech 19.–24. srpna 2024 reprezentovat Českou republiku na Mezinárodní geografické olympiádě (iGeo) v irském Maynoothu a Dublinu.

Ale popořadě:

Na přelomu letošního ledna a února jsme opět zapojili mnoho desítek žáků do školního kola zeměpisné olympiády. Soutěžící v testech poměřovali své zeměpisné znalosti a dovednosti (např. v práci s atlasem). Šikovných zeměpisců máme mnoho, ale do okresního kola mohli bohužel postoupit jen vítězové jednotlivých kategorií. V kategorii A to byl German Iakushev z 1. K, v kategorii B nahradila vítězku Lenku Martínkovou (byla na lyžařském kurzu) druhá v pořadí Anežka Láznová ze 2. E, v kategorii C nás reprezentoval Jakub Kolář ze 3. R a v kategorii D Vojta Nádvorník.

V okresním kole soutěžili účastníci již ve třech částech, k testu geografických znalostí a práci s atlasem přibyla praktická část. Naši reprezentanti se rozhodně neztratili. German Iakushev byl čtvrtý, Anežka Láznová třináctá, Jakub Kolář sedmý a Vojta Nádvorník ve své kategorii s velkým bodovým náskokem zvítězil.

V krajském kole jsme tak stále měli zastoupení. Vojta opět zvítězil poměrně velmi přesvědčivě a postoupil do celostátního kola, které se konalo 25. a 26. dubna na pražském Albertově.

V celostátním kole čekala na soutěžící ve dvou dnech práce v terénu, opět zeměpisné testy (v angličtině) a práce s atlasy. A jak to dopadlo, to už víme! Vojto, moc Ti k úspěchu blahopřejeme a děkujeme za vzornou reprezentaci naší školy. Ať se Ti daří i v srpnu v Irsku!

Petr Zajíc

Odkazy: https://www.zemepisnaolympiada.cz/aktualni-rocnik.phtml

http://www.geoolympiad.org/2024/

https://igc2024dublin.org/olympiad/

https://www.rajce.idnes.cz/geografickaolympiada/album/celostatni-kolo-zemepisne-olympiady-2023-2024

ZO Nadvornik vitez ZO Nadvornik vitez