GO
fotoGO

V úterý 4. června po druhé vyučovací hodině se část studentů septim spolu s paní profesorkou Měrkovou a panem profesorem Bohatou vydala autobusem do Mladé Boleslavi. 

Nejdříve na otočku do muzea největšího výrobce automobilů v Česku, kde jsme dostali reflexní vesty, a pak hurá do fabriky. Areál firmy, ve kterém pracuje na 36 000 lidí, je úplné město ve městě. První jsme se podívali do lisovny, která naštěstí ten den měla odstávku, tudíž jsme se i slyšeli, druhá zastávka nás zavedla přímo na montážní linku, kde jsme sledovali, jak se postupně skládá auto. To vše doplněno o zajímavé postřehy a otázky paní průvodkyně. Z autobusu jsme si prohlédly zbytek areálu, včetně testovací dráhy plné hrbolů (po té jsme naštěstí nejeli).

Poté nadešel čas se do muzea vrátit, nyní i na prohlídku, opět s komentářem a zvídavými dotazy. (Víte, kde má 1000 MB víčko od nádrže?) Historická budova obsahuje všechny důležité milníky značky od kol a motorek po koncept Vision iV. Dostalo se nám také osvěty o náročném procesu restaurace automobilu. Bylo zvláštní uvědomit si, že jeden z prvních Favoritů v dobrém stavu je dnes už doslova muzejní kousek. 

Po prohlídce byl rozchod, někteří zamířili občerstvit se, jiní do autosalonu posadit se do současné nabídky Škodovky. Já se s dalšími vydal do depozitáře a rozhodně své volby nelitoval. Nachází se zde hromada těch nejvzácnějších Škodovek pod jednou střechou - rallye, okruhy, předprodukční koncepty, často existující jen v jednom kuse. Kde jinde stojí naproti sobě Octavia MkI WRC a Škoda 110 Super Sport (Upír z Feratu)?

Výlet to byl vyčerpávající, což dokládal počet podřimujících na cestě zpět. Všichni jsme si ho užili a každý se něco dozvěděl. Dokonce i pan řidič byl rád, že jsme ho vzali sebou.

J. Ďurčo


FOTOGALERIE:

septimy ve škodovce

https://photos.app.goo.gl/dDTa5E6cJG3fTFbL8